Guido en Tamara, Mila, Kyran en Ivar Jaspers

Vakantie 2013

Home
Terug
Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni
Vakantie
Juli
Augustus
September
Oktober
November
December

 

 

Vakantie! Heerlijk nietsdoen, playdates en logeerpartijtjes en.... op ontdekking in Oekraïne. Tien dagen gaan we richting westen en zuiden. Wat een groot, bijzonder land is het. Alleen die wegen.... wat minder gaten zou leuk zijn.

 

De vakantie is een beetje 'vakantie oude-stijl' voor ons: veel gewandeld door bossen en bergen en niet meer op superdeluxe resorts. De kids doen ook goed mee. Heerlijk lopen in de bossen terwijl Mila en Kyran keuvelen of met stokken spelen, of alletwee. En Ivar erachteraan, of in de draagrugzak.

 

Lviv

Lviv is een oude stad, beetje Praags, of Pools volgens sommigen. Wel is het zo dat Lviv, onder verschillende namen beurtelings onder de verschillende Poolse, Habsburgse of Russische rijken is gevallen. 

Het is een leuke stad. Het mooie weer helpt natuurlijk mee, plus het feit dat we er in het weekend waren met een speciaal eet-feest-muziek evenement.

Een lang stuk rijden ernaartoe. Vanuit Kiev is het zo’n 550 km, en dat met 70 km/u gemiddeld... Appartement midden in de stad, dat was wel weer mooi. Lekker de ruimte in het appartement. Maar opvallend, en dat ook op alle andere adressen in de vakantie: nauwelijk gordijnen. Help, kinderen op met de zon, om half zes! Gelukkig viel dat nog wel mee.

 

Eerst een dagje in Lviv rondgelopen, tot aan het Hoge Kasteel. Een flinke klim maar met tussenstops bij de speeltuin, een ijsje, koekje prima te doen.

Op maandag gaan we rond Lviv kastelen kijken. De coordinaten die Guido had gedownload waren niet geheel correct, dus in Tamara’s beste Russisch de weg vragen. Het valt mee, men antwoordt gewoon. Collega’s hadden gewaarschuwd dat ze in Lviv en omstreken weigeren Russisch te verstaan. Gelukkig maar. 

Jammer is wel dat op maandagen alle kastelen gesloten blijken te zijn en dat geen enkel boekje ons daartegen gewaarschuwd had.  Toch een leuke rondrit. Met een slalom als bonus: wat een gaten in de weg terug! Iedereen slalomt aan alle kanten over de weg, van beide richtingen om metersgrote, meter-diepe gaten te ontwijken. Alles op 30 km/u max, want er zitten er zoveel achter elkaar!!

De laatste dag in Lviv gaan we naar een klooster en grotten. De gelovigen hier hebben wat met grotten – De Lavra in Kiev, en her en der in het land ook ondergrondse kerken. Weer een mooie boswandeling, met grotten, klimmen en een heilige bron.


we zijn klaar voor de lange autorit

Lviv

centrum

mooi kerkje

uitzicht vanaf het kasteel

'vaf' teruglopen (zelf dus)

het is even puzzelen maar hier staat echt 'souvenir kraam'

snoepkleurtjes
 

Pidhirsti kasteel

picknick met uitzicht

onderweg

Lychakiv begraafplaats

leuk eettentje

toegangspoort tot klooster van Krekhiv

prachtige houten kerk

op zoek naar de grotkerk

even spelen tussendoor

gevonden!

hoog in de grot

pauze

op de terugweg: heilige bron

spelen op straat

wip in vier delen
     

 

Yaremche

Dan gaan we op weg naar het zuiden, naar de bergen, naar Yaremche. Twee honderd kilometer, en twee-derde van de weg blijkt gatenkaas. Dat schoot niet op. Wel een leuke tussenstop gemaakt in Rohatyn, een mooi oud houten kerkje, met bruggetje over de rivier, en een lokale man met dochtertje die een praatje kwam maken. Jammer genoeg was het kerkje zelf dicht; het herbergde een van de oudste ikonen van Oekraine.

 In Yaremche is het even zoeken naar het hotel, en daarna naar het appartement. Prima ruimte weer, met een mooie tuin, inclusief konijntjes en een egeltje.

Vanuit daar weer de uitstapjes gemaakt. Eerst maar eens het dorp door, ook voor boodschappen. Het begint nu toch op te vallen: veel kerkdiensten gebeuren deels buiten, meet een rondgang met beelden en vlaggen rond de kerk. Het is bijna allemaal katholiek hier; het orthodoxe is toch meer voor de rest van het land. Van het dorp naar het riviertje, de Prut, of Proet. Stokjes en stenen. ‘s Middags naar de grote stroomversnelling/waterval.

De volgende dag gaan we op zoek naar de  schuilrotsen van de lokale Robin Hood, Oleksiy Dovbush. Daarna gepicknicked en gespeeld aan een klein zijriviertje van de Prut. Stokjes en stenen, en af en toe naar ouderwets hooien kijken. Met de hele familie met harken en rieken hooi hoog opstapelen op een open kar. Deze werd door een kleine oude tractor getrokken, maar velen gebruiken ook nog het paard hier. Avondeten met zonsondergaan op een terras hoog langs de rivier.

Laatste dag in Yaremche was weer eens een klooster in een bos. Wandeling langs een riviertje, picknicken in het water; dam bouwen met stenen en hout.


Rohatyn

Prut

en gooien maar

waterval bij Yaremche

zo lief, medebewoner bij het huisje

op zoek naar de grotten van Dovbush

gevonden!

ik mag iets niet

wat een superriviertje

met heel veel steentjes

en heel veel blub!

hooitijd

onderonsje
   

St Ilias

klooster

wandelpad met wiebelbrug

wat een geweldige lunchplek

dammetje bouwen
       

 

Kamianets Podilsky (K-P)

Op naar Kamianets-Podilsky! Weer een 200 km, maar nu met iets betere weg.

Onderweg gestopt bij Khotyn kasteel. Wauw! Zo hoort een kasteel te zijn.

In K-P hebben we een hotel, met zwembad. Dat was toch ook wel weer eens leuk, lekker plonsen.

K-P is heel apart. De rivier heeft een prachtige lus uitgeslepen, en hoeft nog maar een heel klein stukje te slijpen om weer een recht stuk te worden. De oude stad ligt in de binnenkant van deze “O”, beschermd door rivier en stijle wanden, en stadsmuur. En aan de andere kant van de land-brug ligt een groot kasteel, ook op een rots en ook met hoge muren. Kennelijk is de oude Ivanhoe film in zwart-wit hier opgenomen. Zo hoort een kasteel eruit te zien!

De oude stad van K-P is leuk, rivier is leuk (hangbruggetje eroverheen ontdekt, en een heuse twintig meter hoge waterval).

De volgende dag doen we weer een rotsklooster – ditmaal bij een stuwmeer dat het oude dorpje overspoeld heeft.  Misschien dat we toch niet bij HET oude rotsklooster waren, want we hebben niet de oude monikken gezien, noch de ikonen uit de 12e eeuw... Toch weer leuk.

Ook leuk dat toch veel mensen hier het leuk vinden om met vreemdelingen een praatje te maken. In Kiev niet, maar in het westen kennelijk wel.

En dan dus op de 10e terug naar Kiev. Een kleine 500 km, en dus een volle dag in de auto. Met ipads op de achterbank heel goed te doen!


heel veel ooievaars

Khotyn kasteel

de buitenste kasteelmuur

oude centrum van Kamianets Podilsky

slotjesbrug

kerk met minaret (met Mariabeeld, dat wel)

Sint Pieter en Paul kerk

kasteel van Kamianets Podilsky

best moeilijk, kruisboogschieten

uitzicht vanuit de toren

rivierbedding rondom de stad
 

stuwmeer van ???

bronwater

heilige plek

klim parcours

het hoge parcours

wel onder begeleiding van Guido

en trappen maar!

uitzicht vanuit het hotel

verjaardagstaartje onderweg

modern reizen

wie maakt me los? frambozenverkoop aan de kant van de snelweg
 

 

 

 

foamposites metallic gold bulls over broadway 10s teal 4s jordan 7 for the love of the game New England Patriots jersey sale laster 4s jordan 7 ftlog teal 4s for the love of the game 7s jordan 7 for the love of the game jordan 7 for the love of the game chicago 10s lebron 12 court vision foamposites aqua metallic silver 5s Tom Brady Jersey women's patriots super bowl jersey Darrelle Revis Jersey lady liberty 10s jordan 4 teal Tom Brady Jersey women's foamposites dark obsidian jordan 4 laster oreo 4s nike kd 7 wings foamposites aqua marvin the martian 7s foamposites mirror for the love of the game 7s foamposites mirror foamposites aqua Tom Brady Jersey nike kd 7 wings Tom Brady Jersey marvin the martian 7s lebron 12 all star ftlog 7s jordan 7 for the love of the game Russell Wilson Jersey New England Patriots Jersey cheap jordan 4 laster michael kors outlet jordan 7 ftlog jordan retro 3 New England Patriots jersey Seahawks Jerseys jordan 4 oreo for the love of the game 7s louis vuitton outlet foamposites mirror michael kors oreo 4s chicago 10s jordan 10 lady liberty New England Patriots jordan 7 ftlog Russell Wilson Jersey Tom Brady Jersey jordan 4 oreo chicago 10s Russell Wilson Jersey youth Seahawks Jerseys jordan 10 lady liberty foamposites metallic gold nike kd 7 aunt pearl laster 4s New England Patriots jersey sale jordan 7 ftlog jordan 10 bulls over broadway lebron 12 all star jordan 7 ftlog jordan 10 chicago jordan 10 lady liberty marvin the martian 7s nike kd 7 aunt pearl jordan 4 laster bulls over broadway 10s Russell Wilson Jersey teal 4s jordan 7 marvin the martian